Corona in Armenie

01-06-2020

In Corinatijd schreef Armine Serobyan

(coördinator is Armenië voor de Stichting Kinderhulp Armenië)

Beste bestuursleden,

Ik hoop dat jullie allemaal goed en gezond zijn in deze moeilijke tijden.

Hier in Armenië is de situatie hetzelfde als ergens anders. De quarantaine, die op 13 maart begon, gaat nog steeds door, maar nu zijn er maar beperkingen zoals: openbaar vervoer werkt niet, grote winkelcentra, scholen, universiteiten zijn dicht. Officieel is de quarantaine tot 14 mei. Maar zins 10 dagen gaan bedrijven en organisaties stap voor stap weer open. Scholen en universiteiten gaan pas in september open, eind mei beëindigen we het schooljaar online. Studenten nemen slechts één examen af​​in plaats van 3 om naar de universiteiten te gaan. Universiteiten gaan hun tentamens online afleggen.

Dit heeft een echt sociaal en psychologisch negatief effect gehad. Veel mensen verloren hun baan of werkten in deze periode, het leven was verlamd, veel mensen bleven in het buitenland zoals in Rusland, Europa, ze konden niet terugkeren vanwege de geannuleerde vluchten. Maar nu is het ongeveer een week dat het leven terugkeert. Hoewel altijd wordt aangekondigd om de veiligheidsregels te volgen, volgen maar heel weinig mensen deze nu op. Mensen horen elkaar erg goed, omhelzen elkaar, in openbare ruimtes dragen maar heel weinig mensen maskers en handschoenen. Sommige mensen geloven niet, sommige mensen gehoorzamen, sommigen gehoorzamen niet, sommige hebben een grote sociale en eigen verantwoordelijkheid, sommigen weten helemaal niet wat het is.

Op dit moment hebben we 3400 geïnfecteerde, 46 doden.

Het weer in het voorjaar was nog nooit zo slecht als dit jaar. Zoals overal ter wereld behoren de ouderen boven de 60 en degenen met andere gezondheidsproblemen tot de risicogroep.

We hopen ten goede, het leven zal spoedig zijn normale toestand bereiken.

We wensen jullie allemaal een sterke gezondheid, een vast geloof en veel liefde.

Warme groeten, knuffels en liefde

Armine en Gurgen